I dagarna är det 19 år sedan jag klippte mina första får.

I dagarna är det 19 år sedan jag klippte mina första får.

Innan fårklipparen kommer

Sedan dess har jag besökt alla sorter av fårhus. Från den minsta skrubb med bara ett parstycken till de största hallar med plats för flera hundra djur.

Gemensamt har dessa gårdar mer än vad man till en första blick kan tro de har alla ringt till fårklipparen. Inför detta besök är det en del saker som bör förberedas för att klippningen skall gå så smidigt som möjligt och på så sätt underlätta för både får och klippare. Här kommer några punkter:

  • Se till att fåren är så torra och rena som möjligt. Det är trevligare för djuren och klipparen. Risken för klippskador minskar kraftigt om ullen är torr och ren.
  • Platsen som är tänkt till klippning bör vara rymlig, ha tillgång till el och bra belysning samt ett plant golv. Skall det klippas på ströbädd som underlag använd en skiva för att kunna stå stadigare under klippning. Denna skiva skall inte vara hal. Baksidan på en masonitskiva fäst på en tjockare stadigare skiva är det bästa.
  • Stäng in fåren i god tid innan klippning och sätt dem i en så pass liten fålla att det är lätt att fånga dem utan att jaga. Detta för att stressa fåren så lite som möjligt.
  • Är det dräktiga tackor som skall klippas så skall de klippas senast 4 veckor innan beräknad lamning. Bli det för nära lamning blir det onödig påfrestning på den högdräktiga tackan.

Till sist, se till att boka tid av klipparen i god tid innan.

Vi ses!

wiktor

Lämna ditt meddelande

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.